L’edició d’enguany, que tindrà lloc el 4 de maig a La Llotja amb la presència de 40 empreses i institucions, potenciarà especialment l’àmbit de l’ocupació

La 15a edició de FormaOcupa (Saló de Formació i Ocupació de Lleida) obrirà les portes el 4 de maig en format presencial –però amb suport virtual– amb un total de 40 empreses i institucions que posaran a l’abast dels visitants centenars d’ofertes de treball de tots els àmbits. La fira tindrà lloc a la primera planta del Palau de Congressos “La Llotja” i serà de lliure accés, tots i que les persones interessades podran també inscriure’s prèviament al web www.formaocupa.com per tal de reservar cita amb les empreses participants.

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha explicat que les empreses presents al saló, procedents de diversos sectors (agroalimentari, tecnològic, transports, turisme, etc.) presentaran una cinquantena d’ofertes laborals de tot tipus, a las que cal afegir les gestionades per l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) i pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Oró ha remarcat que FormaOcupa “és el fòrum idoni per aplegar les demandes del teixit empresarial i les demandes sindicals de formació i millores per tal de reorientar la formació cap al que la societat necessita”.

Oró també ha dit que enguany els centres educatius seran presents a través de xerrades informatives, en les que presentaran la seva oferta educativa per al 2023 i la nova FP professionalitzadora, i ha afegit que s’ha optat per limitar la fira a un dia perquè aquesta durada s’ajusta millor a la demanda de les empreses presents.   

David Melé, regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta i president de l’IMO, ha explicat que enguany la fira incideix especialment en l’ocupació, un àmbit que s’ha volgut potenciar per contribuir a la reactivació econòmica post-pandèmia. Melé ha destacat que la cita firal s’ha reorientat vers les noves realitats i necessitats socials per poder adaptar-se i donar resposta als escenaris actuals, en què l’ocupació ha patit les conseqüències de la pandèmia i la crisi. Per això, ha subratllat l’eix principal de l’ocupació i la millora professional i el paper destacat de l’IMO en l’organització del saló.

De la seva banda, Carles Gibert, diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha asseverat que FormaOcupa és un marc idoni “per donar impuls a les noves tendències, com les renovables, i a la digitalització” i “per contribuir d’aquesta manera a evitar la fuga del talent jove cap a les grans urbs i el despoblament del territori”.

Finalment, Marc Cerón, vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha incidit en que la formació és bàsica per assolir objectius com “la digitalització i la sostenibilitat, que son una aposta de futur molt important”, i ha dit que “la nova FP és una necessitat i una reclamació del teixit empresarial, que té una mancança de mà d’obra qualificada”.  

 

Programa d’activitats informatives

El saló també oferirà un programa de jornades que es vehicularà en 5 espais: una sala on es desenvoluparan jornades de diferent temàtica vinculades al tema de l’ocupació; una segona sala on es treballaran temàtiques més relacionades amb la FP, diferents formacions específiques i l’oferta educativa del 2023; l’estand de l’IMO, que oferirà activitats de dinamització, dinàmiques de grup de selecció de personal i competències per a l’adaptació al canvi; l’espai del Departament d’Educació, amb xerrades vinculades a les famílies de formació, i finalment l’espai exterior, projectat per acollir demostracions de diverses disciplines.

Els visitants es poden inscriure gratuïtament a través de l’esmentat web, que permet accedir a una plataforma on es pot reservar cita presencial amb les entitats presents de cara a rebre informació i orientació, o de cara a lliurar directament el currículum a empreses amb ofertes laborals concretes. Igualment, el 4 de maig es podrà accedir directament al Palau de Congressos de la Llotja sense reserva d’hora prèvia.

 

Els objectius del saló

FormaOcupa està orientat a mostrar les possibilitats d’ocupació en un sentit ampli que inclou l’accés al mercat laboral i ofertes de treball, l’assessorament i orientació laboral i l’orientació en drets laborals. També vol donar a conèixer la formació contínua per a treballadors ocupats per tal d’oferir-los formació adreçada a ampliar les seves habilitats i impulsar la competitivitat de les empreses.

Igualment, el saló esdevé el fòrum idoni per conèixer els serveis i l’assessorament per impulsar l’emprenedoria, les oportunitats de negoci i l’autoocupació, així com per informar-se de l’oferta de cursos de formació ocupacional i certificats de professionalitat, adreçats tant a persones en situació d’atur com a persones treballadores.

La fira constitueix també un instrument per trobar oportunitats laborals, amb empreses que entrevisten candidats i busquen perfils; perquè els joves i les seves famílies trobin orientació i assessorament de cara al seu futur acadèmic i laboral; per rebre informació sobre la nova oferta educativa del 2022-23; per informar-se sobre els programes i projectes de la nova FP professionalitzadora (Innova FP, Emprèn FP, FP Dual, FP Dual-Mobilitat, Activa FP, Cat-Skills), i per buscar l’assessorament d’experts tant d’orientació formativa com laboral. El saló està organitzat per l’Institut Municipal d’Ocupació, l’Ajuntament de Lleida i Fira de Lleida amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.